Equip ICE Ciència i Tecnologia a Secundària

 Descarregar Pdf

Coordinació

Nom: Soledad Maresma Ribes
Departament d'ensenyament. - Especialitat física i química. Ins Torre Vicens de Lleida
Correu electrònic: mmaresma@iestorrevicens.cat 
Nom: Esther Pintó Pagès
Departament d'ensenyament. - Especialitat tecnologia i coordinadora del seminari CTM (Ciència, tecnologia i matemàtica). Ins Torre Vicens de Lleida.
Correu electrònic: epinto@xtec.cat

Descripció

"El projecte de l’Equip ICE de “Didàctica de les Ciències i la Tecnologia” tindrà dues línies de treball, definides ambdues des d’un enfocament didàctic i dins del marc del Projecte d’Innovació Educativa STEM. Una d’elles tractarà de definir aquelles activitats de dinamització i actualització cientificotecnològica que permetran millorar la tasca docent des d’un enfocament competencial i transversal. I l’altra línia de treball estarà basada en l’enfocament i aplicació de la metodologia de treball per projectes, concretament amb la metodologia ABP (Aprenentatge Basat en Problemes i/o Projectes). Aquesta línia metodològica, després de la formació necessària, s’implementarà en un Projecte Global i transversal, el del “Llançament d’un Globus sonda”".

Els nivells educatius on es vol incidir és a l’Educació Secundària i, més concretament, a l’ESO dins l’àmbit Cientificotecnològic.

La manera d’incidir a les nostres aules és de forma directa, aplicant tot allò que aprenguem a les nostres classes del dia a dia amb la finalitat de despertar la curiositat i l’interès científic dels nostres alumnes. En definitiva, l’objectiu serà fer transferència i innovació a les nostres aules de Secundària.

L'experiència obtinguda a partir del treball i formació d'aquest equip ICE tindrà una difusió concreta a partir dels Canals digitals de la UdL (Web i Repositori digital) i d’altres mitjans de comunicació.

Activitats

ACTIVITATS REALITZADES

2019

22 de maig
5 de juny

Aplicació de tecnologies favorables a l'aula: impressió en 3D Taller portat juntament amb l'Equip ICE de tecnologia, programació i robòtica, a l'Institut TorreVicens. Consisteix en una formació i elaboració d'un projecte amb impressora 3D amb Tinkercad. Va dirigida als professors STEAM del centre. 
9 de maig Sortida a ICG de Torrefarrera El passat dijous 9 de maig l'Equip ICE de Tecnologia, programació i robòtica i l'Equip ICE STEAM: el motor del canvi van fer una sortida a ICG de Torrefarrera, un grup multinacional català que fabrica solucions informàtiques per a petites, mitjanes i grans empreses dels sectors d'hostaleria, hotel i retail, des del Software Punt de Venda fins a la gestió centralitzada de cadenes i franquícies.
2, 9, 23 i 30 d'abril Formació d'Iniciació a App Inventor per crear i dissenyar la pròpia app Formació dirigida a professorat de Secundària i Formació Professional per iniciar-los en el món de les aplicacions mòbils.
2018
22 de febrer Dona, ciència i tecnologia: una carrera de fons La Dra. Núria Salán, presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia (filial de l'ICE), doctora en ciència de materials i enginyeria metal·lúrgica per la Universitat Politècnica de Catalunya i professora de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT).
8 de març Xerrada i taller de Nanotecnologia La Dra. Fina Guitart del CESIRE del Departament d’Ensenyament ens ve a parlar aquest dijous el projecte NanoEduca que vol introduir l’alumnat i el professorat d’ensenyament secundari en els conceptes bàsics de la nanotecnologia, fomentar l’interès i crear vocacions dels alumnes per les disciplines cientifico-tècniques, i crear una xarxa d’intercanvi de coneixement i col·laboració permanent entre professional investigador i docents en actiu.
5 d'abril Assessorament Kike Herrero en el marc del Projecte Globus Sonda. Aquesta es pagarà des del CRP Projecte conjunt d'un grup de treball de Ciències, Tecnologia i Matemàtiques i l'Equip ICE de Ciències, que té com a finalitat la creació i enlairament d'un globus-sonda, que anirà equipat amb diferents sesnsors. Les dades proporcionades pels sensors seran treballades pel profesorat participant. La finalitat és adquirir els coneixements suficients perquè en un centre educatiu es pugui fer una experiància semblant amb autonomia i poder portar aquest model a l'aula.
19 d'abril V Jornada CTM-STEM El dijous 19 d'abril es va realitzar la V Jornada CTM-STEM (Ciència, tecnologia i matemàtiques) que  va començar a les 9 del matí i es va allargar fins a les 9 de la nit. La Jornada va tenir lloc al Campus ETSEA de la UdL i a La Mitjana, durant el matí i a la tarda, a l'INS Torre Vicens. Alumnes de diversos centres de 4t d'ESO i 1r de Batxillerat van realitzar activitats científiques, entre les quals destaca l'enlairament d'un Globus Sonda amb l’assessorament de l'astrofísic Kike Herrero.
2017
22 de febrer Conferències CTM El Cicle de conferències La pregunta és la clau, que s’emmarca en la necessitat de reflexionar vers una nova didàctica de les ciències i la tecnologia, ha arribat al seu final. Des de l’11 de gener fins el 22 de febrer, Albert Borràs, Pere Compte, Jordi DomènechDigna Couso i Lluïsa Cabeza han estat els encarregats de difondre els seus coneixements i aprenentatges en el camp de la ciència i la investigació en unes trobades molt profitoses.
22 de març Visita a l'observatori de Pujalt Durant tot aquest trimestre que s’acaba, s’han realitzat un bon nombre d’activitats optatives adreçades a la formació del professorat de Primària i Secundària de l’àmbit de les Ciències, la Tecnologia i les Matemàtiques (CTM).
   Darrera modificació: