Intercanvis d'experiències STEAM per al professorat

 Descarregar Pdf

Taula d'exposicions

 CONTINGUT DE LES INTERVENCIONS

 

29 de juny de 2021

16:30h Presentació (Sala principal)

Conferència: Comprendre el món amb perspectiva STEAM

a càrrec de Conxita Màrquez i Neus Gonzàlez

En un món tan complex, canviant, tecnològic i global com el que estem vivint, des de fa anys que s’està demanant a l’educació que incorpori de manera efectiva la perspectiva STEM. Però nosaltres reivindiquem que cal que sigui la perspectiva STEAM. Aquesta A no és gratuïta, ja que implica la incorporació de les Humanitats i les Ciències Socials. Des de l’educació ja sabem que el món no es parcel·la en assignatures, sino que hi ha situacions complexes que cal comprendre globalment. És en aquesta necessària mirada global que prenen tot el sentit els valors i els criteris de justícia social i ciència ciutadana.

Si la nostra finalitat educativa és que l’alumnat aprengui a comprendre el món per pensar i resoldre problemes complexos, imaginar i buscar solucions creatives, i implicar-se i comprometre’s amb valors de sostenibilitat i equitat, cal que abordem l’ensenyament de manera interdisciplinària des dels coneixements claus i les formes de pensar, fer, parlar i sentir de cadascuna de les disciplines.

PRESENTACIÓ DE LA CONFERÈNCIA

 

 

17.30 h: Intercanvi d’experiències (Sales virtuals 1, 2)

SALA 1 (ed. infantil i primària)

 

SALA 2 (ESO, batxillerat i cicles formatius)

  

Vídeo: Potenciant multicapacitats: Una experiència des de l'ABP

PRESENTACIÓ

LA VEU DELS INFANTS

Ponent:
Rous Martínez Muñoz.

CM (primària)

Escola Pinyana, 

Lleida

En aquesta experiència, es pretén mostrar la combinació de diferents metodologies per afavorir l'atenció a la diversitat de manera inclusiva. A més, es comparteixen diferents recursos i materials didàctics que faciliten el desenvolupament de les competències bàsiques de tot l'alumnat.

Ciències i metodologies i valors STEAM

Vídeo: Design Thinking a l’aula

PRESENTACIÓ

Ponent:
Sara Cabello Ochoa.

ESO

Institut d’Alpicat


 

 

La metodologia "Design Thinking" associada sovint als àmbits STEAM permet a l'alumnat afrontar problemes o reptes amb nous enfocaments, treballant la creativitat amb una mirada divergent, seguint un procés obert, col·laboratiu i participatiu. Vegem-ne exemples a l’ESO!

Metodologies STEAM

Vídeo: L’hort en pandèmia

PRESENTACIÓ

GENIALLY

Ponent:
Mireia Segalàs Malé.

Ed. Infantil i primària

Escola La Closa, 

Esterri d’Àneu

A l'escola La Closa sempre havíem fet un hort, amb la pandèmia l'hort va quedar confinat com gairebé tot i al tornar al setembre amb el pla d'obertura de centres, els grups bombolla...veiem difícil poder-lo continuar. A principi d'any vam decidir fer un hort circular originari de l'Índia. Aquest tipus d'hort ens permetia treballar per grups bombolla, ja que disposa de parcel·les que confeccionen un mandala gegant, que simbolitza la unió de tota l'escola en temps de pandèmia.

Ciència, matemàtiques, art i valors

Vídeo: Enrotllat amb els ODS

PRESENTACIÓ

Ponent:
Mònica Aguilera Delgado.

1r d’ESO

Institut Maria Rúbies,

Lleida

A partir de la quantificació de residus generades al centre s'estudia maneres de disminuir les fraccions menys sostenibles com el plàstic i l'alumini. Com? Fent un embolcall de roba reciclada amb el que portar l'esmorzar a l'hora del pati. Entendre quines fraccions hi ha i el problemes que generen certs residus. Quantificació, representació dels resultats obtinguts. Disseny i confecció del boc'n'roll personal. Tot per buscar una producció i consum responsable i sostenible...ODS 12.

Ciències naturals, matemàtiques i art

Vídeo: Youtubers

PRESENTACIÓ

Ponent:
Rafa Burgos Granados.

CM (primària)

Escola Parc del Saladar,

Alcarràs

Com d'important és reflexionar sobre coses que tenim a l'abast i pensem que són úniques i després d'un treball a l'aula ens replantegem que potser no són tan èpiques com ens volen transmetre.

Ciències, tecnologia i matemàtiques

Vídeo: L’aire dels aliments i l’aigua del riu Segre

PRESENTACIÓ

Ponent:
Marta Esteve.

2n d’ESO

Institut Màrius Torres,

Lleida

Es presenten dues experiències diferents: En els relleus 2020 vam descobrir l'aire dels aliments a través de l'estudi de les seves densitats i en els del 2021 vam estudiar les propietats físico-químiques de l'aigua del riu Segre dins el marc del treball dels ODS.

Ciències i matemàtiques

Vídeo: Experiments de pel·lícula

PRESENTACIÓ

Ponents:
Santi Amores Sànchez i Maria Pascual Gardeñes.

Ed. Infantil

Escola La Noguera,

Balaguer

Tots els infants són creatius, poden desenvolupar un procés mental que els permet trobar les millors solucions, eficients, obertes i creatives als problemes que trobem en qualsevol àrea de la vida quotidiana. 

Ciència, matemàtiques i art

Vídeo: Game of STEAM

PRESENTACIÓ

Ponent:
Javier Badia Clavera.

3r d’ESO

Centre: FEDAC Lleida

Projecte que integra diferents metodologies globalitzades, com la gamificació i el treball per projectes, i que té per objectiu treballar els continguts i competències de les matèries de Tecnologia i Anglès de 3r d'ESO, amb col·laboracions des de les matèries de Matemàtiques i EVP.

Tecnologia, Matemàtiques i EVP

Vídeo: STEAM A L’AULA

PRESENTACIÓ

Ponents:
Roser Porta Castellà i Albert Teixidó Vendrell.

CM (primària)

Escola Vedruna Balaguer.

Inicis del Projecte STEAM a Cicle Mitjà des del l'inici fins al curs actual i exemple d'un dels Projectes: "STEAM VACUNATS?", que inclou també el treballs dels ODS 3, 4 i 17.

Tecnologia (informàtica), medi natural i social, art i matemàtica.

Vídeo: Can we save the world?

PRESENTACIÓ

Ponent:
Gemma Salvia Cáceres.

2n de Batxillerat

Institut Terres de Ponent,

Mollerussa

Descobrim els ODS per tal de ser conscients no només del seu contingut i rellevància sinó també de les metes que volen aconseguir cadascun d'ells. La controvèrsia està servida. Unes preguntes inspiradores són el tret de sortida de la creació d'un podcast.

Tecnologia

Vídeo: Pintores i pintors de la prehistòria

PRESENTACIÓ

Ponents:
Sònia Mañé Orozco i Antoni Bardavio Novi.

CS (primària)

Camp d’aprenentatge de la Noguera,

Sant Llorenç de Montgai

Amb aquesta proposta es pretén aprofundir sobre la temàtica, els materials i les tècniques pròpies de la pintura rupestre, així com el plantejament de possibles hipòtesi sobre el seu ús i funció vinculats a la comunicació humana, el pensament simbòlic i la vida en societat.

Ciències (naturals i socials), tecnologia i art

Vídeo: Creació d’una cooperativa

PRESENTACIÓ

Ponent:
Mª José Murillo Cregenzán.

2n d’ESO

Institut Torrevicens, 

Lleida

D'acord amb un dels nostres objectius de centre, el DESENVOLUPAMENT DELS ODS, hem volgut crear una cooperativa sostenible, amb la finalitat d'elaborar productes a partir de materials reciclats generats al propi institut, per tal de fer-lo més sostenible.

Ciència, tecnologia, art i matemàtiques.

Vídeo: De l'art a la ciència. Què hi ha en el subsòl dels Pirineus?

 

Ponents:
Mª Rosa Lleonart Baranguà i Carme Mesalles Luna.

Ed. Infantil i primària

Escola Parc de l’aigua,

Lleida

En col·laboració amb el museu d'art La Panera de Lleida, a partir de l'exposició Graves de la Lara Almarcegui, s'han dissenyat un taller de medi natural i social per a  tota l'escola.

Ciència, matemàtiques i art

Vídeo: Implica’t+ amb la campanya “Què et mou?”

PRESENTACIÓ

Ponent:
Mª del Mar Lluelles Perera.

1r Cicles formatius GM

Institut Caparrella, 

Lleida

Activitat, de col·laboració amb la campanya de la Carta de la Terra internacional, que implica dissenyar cartells per transformar la consciència en acció envers un món més just, sostenible i pacífic

Tecnologia, ciència i art

Vídeo: Viatge al Pol Nord

PRESENTACIÓ

Ponent:
Mercè Mitjaneta Ticó.

1r i 2n cicle d’educació infantil

Escola Vall Ondara
(ZER la Segarra),

Ribera d’Ondara

Com deu ser el lloc més fred del planeta? A partir d'aquesta pregunta realitzada per un infant ens vam endinsar en un viatge fascinant fins al Pol Nord, descobrint el paisatge, les persones i els animals que hi viuen. Vam conèixer la gran problemàtica del canvi climàtic i vam comprovar què passaria si el gel continua desfent-se i què podem fer nosaltres per evitar-ho.

Física, tecnologia, astronomia, geografia, art i matemàtiques.

Vídeo: Smart Mobility

PRESENTACIÓ

Ponents:
Rosa Borrell Feliu, Anna Vallabriga, Anicet Cosialls. 

ESO, batxillerat i Cicles formatius

Institut Guindàvols, 

Lleida

La població mundial va creixent i els recursos del nostre planeta són limitats. En un futur pròxim haurem de solucionar el problema buscant nous recursos naturals a la Lluna i a Mart. Els viatges espacials esdevindran un altra classe de mobilitat. Un altre objectiu important del projecte consisteix en dissenyar un viatge a la Lluna per tal de crear-hi una ciutat, i també dissenyar i confegir un vestit espacial.

Física, tecnologia, c. socials i art.

 

 

19:00h Presentació  (Sala principal)

Conferència: Menció STEM en la formació dels futurs mestres

a càrrec de Xavier Carrera.

La societat actual s’enfronta  a nous reptes i oportunitats que demanen perfils professionals especialitzats en el pensament crític i la resolució de problemes, amb la capacitat per innovar, crear i explotar les possibilitats que ofereixen els recursos digitals. En aquest context social, tecnològic i laboral, emergeix el concepte STEM, acrònim de l’anglès: Science, Technology, Engineering and Mathematics. Les professions de l’àmbit STEM (relacionades amb el canvi climàtic, la medicina, l’espai, l’avenç tecnològic, etc.) estan experimentant una demanda sense precedents  que s’accentuarà, encara més, en les properes dècades. Per aquest motiu, és urgent fomentar les vocacions científico-tecnològiques i promoure l’educació científica i tecnològica des de les primeres etapes educatives. Les escoles necessiten personal docent amb les competències necessàries per abordar un model STEM a les escoles i, en aquest sentit, les Facultats d’Educació juguen un paper fonamental. Els graus d’Educació Infantil i Primària han de donar resposta a aquestes necessitats i, en concret, la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social (FEPTS) de la Universitat de Lleida (UdL) ha iniciat un conjunt d’accions pioneres que van dirigides a impulsar la formació científica i tecnològica dels futurs docents. En aquesta presentació es descobriran part d’aquestes accions, concretament, la nova especialització STEM que s’oferirà als estudiants del grau d’Educació Primària de la FEPTS-UdL.

PRESENTACIÓ DE LA CONFERÈNCIA

 

 

 

 

 

Presentació i programa

PRESENTACIÓ:

Una nova mirada és imprescindible per a que es produeixi el canvi i caminem oberts de cara al que esdevingui el futur per als nostres infants i joves.

L'objectiu d'aquesta II Jornada d'intercanvi d'experiències STEAM és reprendre l’activitat de l’anterior edició i compartir i avançar en la construcció del significat STEAM, a més a més de compartir experiències que el professorat ha dut a terme en el seu centre per enriquir-nos entre iguals i esdevenir un motor per al canvi en aquesta perspectiva.

La Jornada es durà a terme el 29 de juny de 2021 en format virtual.

 

PROGRAMA:

16:30h Presentació i benvinguda a càrrec del director de l'ICE.

16:40h Conferència: Comprendre el món amb perspectiva STEAM a càrrec de Conxita Màrquez i Neus Gonzàlez. Torn obert de paraula.

17:30h

  • SALA 1: Intercanvi d’experiències d’educació infantil i primària.
  • SALA 2: Intercanvi d’experiències d’ESO, batxillerat i cicles formatius

19:00h Conferència: Menció STEM en la formació dels futurs mestres a càrrec de Xavier Carrera. Torn obert de paraula.

19:45h Comiat.

 

INSCRIPCIÓ: Enllaç

 

 

Històric d'intercanvis

 

 

I Intercanvi d'experiències STEAM 2020

1.-Presentacions de les experiències STEAM

2.-Taula d'exposicions i vídeos

 

   Darrera modificació: