Sol·licita una xerrada amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència!

Per quart any consecutiu, la iniciativa “11 de febrero” anima a tots els centres educatius a sol·licitar una xerrada amb una científica o científic. Amb aquestes activitats d'educació i sensibilització pública, ajudem a aconseguir una major participació i progrés de les dones i les nenes a la ciència.

I tu, per què ets racista?

Aquesta proposta formativa engloba una sèrie de conferències pensades per posar el sistema educatiu, i fonamentalment als i les docents, davant el mirall de la seva praxi. N’hi ha prou en parlar d’escola intercultural per a què sigui una realitat?

Tus palabras dejan rastro. Introducción a la lingüística forense.

De nou, l'Equip ICE de Llengua i literatura castellanes Secundària-Universitat organitza un programa d’activitats dirigides a presentar dinàmiques de treball i iniciatives innovadores vinculades amb la pràctica docent diària de Llengua castellana i literatura de secundària i batxillerat

La coeducació en l'àmbit escolar

Sessió virtual de presentació del programa de coeducació “Per a què el Coeduca’t?”. Anàlisi i reflexió sobre les pràctiques coeducatives als centres amb la xerrada “Si la igualtat és un dret la coeducació no pot ser optativa." a càrrec de Montserrat Payés i Yolanda Bardina . Data: 6 octubre de 2020, a les 18 h.

Cicle de conferències equip ICE Altes Capacitats

L'equip ICE d'Altes Capacitats organitza un Cicle de quatre conferències adreçat a professorat i a les famílies d'alumnes que tenen alta dotació intel·lectual. Totes les sessions es faran en format virtual.

Jornada Entreteixint experiències

La jornada, que es va celebrar els passats 2 i 3 de juliol, va tractar sobre els reptes d'una docència confinada i va comptar amb la participació d'uns 250 docents que van compartir les seves experiències i reflexions.

Jornada Recerkids 2020

El passat dimecres 10 de juny, un miler d'alumnes de 5è i 6è de Primària van exposar els seus projectes de ciència escolar en el primer Congrés Recerkids a casa, una edició adaptada a la pandèmia i al confinament amb una edició especial en línia. Hi van participar alumnes de 40 centres de Primària d'arreu de Catalunya.

Relleus STEAM

L'Equip ICE STEAM va desenvolupar el projecte RELLEUS STEAM en el marc del programa #JoEmQuedoaCasa. L'objectiu ha estat fer una cursa de #relleusSTEAM amb l’ajuda d’un fil conductor!

Cursos per a professorat de Formació Professional

L'ICE de la UdL i el Departament d'Educació ofereixen al professorat de FP una formació específica a través d'una proposta àmplia de cursos de diverses àrees de coneixement.

I Jornada d'intercanvi d'experiències STEAM per al professorat

Aquesta activitat virtual va acollir 32 experiències desenvolupades ens centres educatius de tots els nivells, d'Infantil a Centre d'adults, i va comptar amb una audiència de fins a 160 professores i professors.

Mercat de tecnologia 2020

Tal com es va informar fa unes setmanes, aquest any 2020 el Mercat de Tecnologia no es podrà fer en el format tradicional. Tanmateix, la Xarxa de Mercats de Tecnologia està treballant per oferir el Mercat des d'altres possibilitats.

Estades Tipus A per a professorat de Formació Professional

Sol·licituds fins el 31 de juliol per a les Estades Tipus A de Formació Professional, per acostar-se a la realitat dels processos productius, les tecnologies actuals i la prestació de serveis en empreses i institucions.

APRENDRE DES DE CASA

 

Recursos, experiències dels equips ICE i inquietuds educatives

 

Propostes de referència

Experiències i recursos

Acabament del curs

 

El benestar de l'alumnat

Trobada conscient (i confinada) de l'Equip Mindfulness i Educació

En la 7ª setmana de confinament (provocat per la pandèmia de la COVID19) i després que tothom hagués viscut una experiència única i inolvidable per la seva excepcionalitat, aquest equip ICE va voler reprendre algunes de les experiències viscudes en el període preCOVID, on va teixir vincle i compromís entorn el benestar i la compassió individual i col·lectiva.

Xerrada d'astronomia: Expansió de l'Univers

Quin futur tindrà l'univers? Com és i serà l'univers? On estem de l'univers? Per què serveix estudiar l'univers? Aquestes i altres qüestions va respondre el professor Francesc Xavier Benlliure, de l'IES Maria Rúbies, en la seva xerrada del passat 7 de maig sobre l'univers, la seva recerca i tots els misteris de l'espai. Recupera el vídeo i no te'l perdis!

Sessió virtual: Professions STEAM del segle XXI

En aquesta sessió adreçada especialment al professorat que orienta els nois i les noies de Cicle Superior de Primària, Secundària i Batxillerat, la doctora Núria Salan va parlar sobre les professions del futur relacionades amb les Matemàtiques, les Ciències i la Tecnologia.

Assignacions definitives del Projecte Itinera

Ja pots consultar les assignacions definitives d'assessorament dels Treballs de Recerca del Projecte Itinera, un projecte que es promou des de la UdL i que acull alumnat de 1r de batxillerat que s’inicia en la recerca. Està orientat a unir esforços entre la Universitat de Lleida i els centres de secundària per tal de proporcionar recursos i assessorament per a l’elaboració metodològica del treball de recerca.

Conferència "La nova gramàtica de la llengua catalana"

Dins del curs "Nous recursos didàctics de Llengua i Literatura Catalanes", el passat 3 de març es va realitzar una sessió sobre la reformulació de la Gramàtica Catalana del 2016, a càrrec de la Neus Nogué Serrano, de la Universitat de Barcelona. En la seva conferència va explicar algunes pautes per entendre aquest nou enfocament i per adquirir nous recursos per treballar la llengua a la Secundària i al Batxillerat.

Taller STEAM a l'exposició Humanae

L'equip STEAM de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UdL va visitar l'Institut Torre Vicens en la tercera formació en Actualització didàctica en recursos. En aquesta formació es treballen materials presentats per Les biblioteques de la UdL i en aquesta tercera formació es va realitzar un taller per treballar la A (#Art) de STEAM, mitjançant l'exposició Humanae, d'Angelica Dass.

Jornada Big data i la (r)evolució de les dades a les aules

El passat 29 de febrer va tenir lloc la Jornada "Big data i la (r)evolució de les dades a les aules. Què, com i per què treballar anàlisi de dades a l'educació", amb la presentació de recursos educatius per a l’anàlisi de dades a primària, secundària i batxillerat. Aquestes eines pretenen ensenyar a l’alumnat a qüestionar-se les dades, interpretar-les, i a utilitzar la tecnologia per visualitzar-les.

Lliurament de premis del VI Concurs de Relats Curts "Me'n contes un de ciència?"

El passat 28 de febrer es van lliurar els premis del Concurs "Me'n contes un de ciència", activitat de la 24ª Setmana de la Ciència. Enguany hi van participar 106 relats: 66 en català, 38 en castellà i 2 en aranès. Els relats van tractar al voltant del 50è aniversari de l'arribada de la Humanitat a la lluna, especialment el paper de la científicaMargaret Hamilton, i de l’estat d’emergència climàtica que vivim a partir de la figura de l'ecòleg Ramon Margalef.

Cicle de conferències "La dislèxia: Apliquem les evidències"

Cicle de conferències organitzat per l'Equip ICE de Dislèxia de la UdL, pensat per a Primària i Secundària. L'objectiu de la formació és promoure la reflexió i l'anàlisi entorn de la dislèxia, aplicant els coneixements a les diferents matèries i parlant sobre la seva detecció i mesures concretes a l'educació primària i a l'educació secundària. El Cicle té un total de 5 sessions entre el 27 de gener i el 26 de febrer.

Sessió de llengua i literatura castellanes sobre el 'Lazarillo'

Dimarts 25 de febrer, vam poder gaudir de la conferència impartida per la Dra Rosa Navarro, catedràtica emèrita de la UB, especialista en el Segle d’Or, que portava per títol: «Los misterios del texto de La vida de Lazarillo de Tormes», una de les lectures obligatòries de les PAU d’aquest curs. Rosa Navarro ens va parlar de la controvertida autoria del Lazarillo i del motiu pel qual va ser prohibida per la Inquisició. L’alumnat (eren més de 650) ha gaudit, rigut, pensat i ha descobert moltes claus en a interpretació de l’obra.

Jornada Las familias migrantes: los valientes y nuevos tipos de familia

La jornada organitzada per l'Equip ICE Comunitat i Família, del passat 22 de febrer, es va adreçar al professorat de Primària i Secundària i als professionals que treballen amb famílies. Es van compartir eines per fer bones intervencions amb les famílies dels nostres alumnes tenint en compte qüestions com el reagrupament familiar i la resiliència.