I Jornada d'intercanvi d'experiències STEAM per al professorat

Aquesta activitat virtual va acollir 32 experiències desenvolupades ens centres educatius de tots els nivells, d'Infantil a Centre d'adults, i va comptar amb una audiència de fins a 160 professores i professors.

Mercat de tecnologia 2020

Tal com es va informar fa unes setmanes, aquest any 2020 el Mercat de Tecnologia no es podrà fer en el format tradicional. Tanmateix, la Xarxa de Mercats de Tecnologia està treballant per oferir el Mercat des d'altres possibilitats.

APRENDRE DES DE CASA

 

Recursos, experiències dels equips ICE i inquietuds educatives

 

Propostes de referència

Experiències i recursos

Acabament del curs

 

El benestar de l'alumnat

Xerrada d'astronomia: Expansió de l'Univers

Quin futur tindrà l'univers? Com és i serà l'univers? On estem de l'univers? Per què serveix estudiar l'univers? Aquestes i altres qüestions va respondre el professor Francesc Xavier Benlliure, de l'IES Maria Rúbies, en la seva xerrada del passat 7 de maig sobre l'univers, la seva recerca i tots els misteris de l'espai. Recupera el vídeo i no te'l perdis!

Sessió virtual: Professions STEAM del segle XXI

En aquesta sessió adreçada especialment al professorat que orienta els nois i les noies de Cicle Superior de Primària, Secundària i Batxillerat, la doctora Núria Salan va parlar sobre les professions del futur relacionades amb les Matemàtiques, les Ciències i la Tecnologia.

Assignacions definitives del Projecte Itinera

Ja pots consultar les assignacions definitives d'assessorament dels Treballs de Recerca del Projecte Itinera, un projecte que es promou des de la UdL i que acull alumnat de 1r de batxillerat que s’inicia en la recerca. Està orientat a unir esforços entre la Universitat de Lleida i els centres de secundària per tal de proporcionar recursos i assessorament per a l’elaboració metodològica del treball de recerca.

Conferència "La nova gramàtica de la llengua catalana"

Dins del curs "Nous recursos didàctics de Llengua i Literatura Catalanes", el passat 3 de març es va realitzar una sessió sobre la reformulació de la Gramàtica Catalana del 2016, a càrrec de la Neus Nogué Serrano, de la Universitat de Barcelona. En la seva conferència va explicar algunes pautes per entendre aquest nou enfocament i per adquirir nous recursos per treballar la llengua a la Secundària i al Batxillerat.

Taller STEAM a l'exposició Humanae

L'equip STEAM de l'Institut de Ciències de l'Educació de la UdL va visitar l'Institut Torre Vicens en la tercera formació en Actualització didàctica en recursos. En aquesta formació es treballen materials presentats per Les biblioteques de la UdL i en aquesta tercera formació es va realitzar un taller per treballar la A (#Art) de STEAM, mitjançant l'exposició Humanae, d'Angelica Dass.

Jornada Big data i la (r)evolució de les dades a les aules

El passat 29 de febrer va tenir lloc la Jornada "Big data i la (r)evolució de les dades a les aules. Què, com i per què treballar anàlisi de dades a l'educació", amb la presentació de recursos educatius per a l’anàlisi de dades a primària, secundària i batxillerat. Aquestes eines pretenen ensenyar a l’alumnat a qüestionar-se les dades, interpretar-les, i a utilitzar la tecnologia per visualitzar-les.

Lliurament de premis del VI Concurs de Relats Curts "Me'n contes un de ciència?"

El passat 28 de febrer es van lliurar els premis del Concurs "Me'n contes un de ciència", activitat de la 24ª Setmana de la Ciència. Enguany hi van participar 106 relats: 66 en català, 38 en castellà i 2 en aranès. Els relats van tractar al voltant del 50è aniversari de l'arribada de la Humanitat a la lluna, especialment el paper de la científicaMargaret Hamilton, i de l’estat d’emergència climàtica que vivim a partir de la figura de l'ecòleg Ramon Margalef.

Cicle de conferències "La dislèxia: Apliquem les evidències"

Cicle de conferències organitzat per l'Equip ICE de Dislèxia de la UdL, pensat per a Primària i Secundària. L'objectiu de la formació és promoure la reflexió i l'anàlisi entorn de la dislèxia, aplicant els coneixements a les diferents matèries i parlant sobre la seva detecció i mesures concretes a l'educació primària i a l'educació secundària. El Cicle té un total de 5 sessions entre el 27 de gener i el 26 de febrer.

Sessió de llengua i literatura castellanes sobre el 'Lazarillo'

Dimarts 25 de febrer, vam poder gaudir de la conferència impartida per la Dra Rosa Navarro, catedràtica emèrita de la UB, especialista en el Segle d’Or, que portava per títol: «Los misterios del texto de La vida de Lazarillo de Tormes», una de les lectures obligatòries de les PAU d’aquest curs. Rosa Navarro ens va parlar de la controvertida autoria del Lazarillo i del motiu pel qual va ser prohibida per la Inquisició. L’alumnat (eren més de 650) ha gaudit, rigut, pensat i ha descobert moltes claus en a interpretació de l’obra.

Jornada Las familias migrantes: los valientes y nuevos tipos de familia

La jornada organitzada per l'Equip ICE Comunitat i Família, del passat 22 de febrer, es va adreçar al professorat de Primària i Secundària i als professionals que treballen amb famílies. Es van compartir eines per fer bones intervencions amb les famílies dels nostres alumnes tenint en compte qüestions com el reagrupament familiar i la resiliència.

Sessió del Projecte Partner FP: biotecnologia vegetal a ETSEA

L'INS Torrevicens de Lleida realitza la segona sessió del projecte Partner FP: els alumnes CFGS de Laboratori clínic i biomèdic resolen un repte plantejat pel departament de biotecnologia vegetal de ETSEA, basant la sessió en ll'experiència i l'autoaprenentatge.

Taller Les activitats dels aprenents a la facultat i a l’escola

Aquest taller es va dirigir a professors de la FEPTS i mestres tutors de centres formadors en Grau d'Educació Primària - Dual. Organitzat per l'equip ICE de la Universitat de Lleida, els formadors del taller van ser Deli Miró, Jordi Coiduras, Enric Falguera i Manel Ibáñez.

XVII Jornada Lleimat: Matemàtiques en moviment

Com cada curs, l'Equip ICE Lleimat de matemàtiques va organitzar una jornada d'un matí de dissabte (el 15 de febrer), adreçada a tot el professorat interessat en l'ensenyament i aplicació de les matemàtiques, per reflexionar tots junts i aprendre noves metodologies i enfocaments per a treballar les matemàtiques amb els/les nostres alumnes.

Sessió Tres proyectos GrOC en el aula de Secundaria

Activitat de formació adreçada al professorat de llengua i literatura castellanes a càrrec de Maria Bañeras Carrió, professora de la Universitat Autònoma de Barelona. Els projectes GrOC (Gramática Orientada a las Competencias) són una iniciativa que busca reflexionar i fer propostes de treball orientades a millorar la pràctica a l'aula relacionada amb assignatures de llengua i l'ensenyament de la gramàtica a la Secundària.

Jornada Patis Coeducatius

La Jornada de Patis Coeducatius del passat 12 de febrer neix de la voluntat de reflexionar al voltant de la qüestió de la coeducació i de com traslladar aquest procés de reflexió també a l'espai del pati escolar. Es va presentar una guia útil per als centres i es van compartir un parell d'experiències en centres de Lleida.

Jornada Reptes en l’ensenyament i aprenentatge de l’anglès a Primària

L'Equip ICE "L'anglès va de debò" va organitzar aquesta jornada el passat 8 de febrer amb l'objectiu de donar eines útils i pràctiques als i les mestres d'anglès per tal de millorar la competència plurilingüe del seu alumnat i, en especial, de la llengua anglesa. Es van presentar experiències d'èxit al voltant dels eixos que conté la guia elaborada per l'equip.

V Jornada francòfona d'impuls al Batxibac

El passat 6 de febrer es va celebrar, un curs més, la Jornada Batxibac: una trobada entre alumnes i professores interessades en la llengua francesa i la seva cultura, organitzada per la Universitat de Lleida i el Departament d'Ensenyament. Ja teniu disponible, a més de la informació de la Jornada i el programa, l'àlbum de fotografies i alguns materials i recursos.

XIII Jornada de Recerca

Ja teniu disponible el material de les xerrades de la XIII Jornada de Recerca celebrada els dies 30 i 31 de gener de 2020, a càrrec de la Dra. Paquita Sanvicén, investigadora de l’àmbit sociològic, i del Dr. José Antonio Martínez-Casasnovas, investigador en Agricultura de precisió i Ciències del sòl. Com cada any, l'ICE de la UdL va organitzar les Jornades de Recerca per tal que l'alumnat de 1r de batxillerat disposi d'eines per poder elaborar el seu Treball de Recerca.

III Jornada de Llengua i Literatura Catalanes per al Batxillerat

Adreçada a l’alumnat dels nivells de 4t d’ESO i 1r de Batxillerat, l’objectiu de la Jornada va ser donar a conèixer i promocionar la llengua i la literatura catalanes entre l'alumnat de Secundària i Batxillerat per tal d’impulsar la tria del grau universitari que n'ofereix l'estudi a la UdL: Filologia Catalana i Estudis Occitans.

Jornada de formació de l'Equip ICE STEAM al Parc Científic

Una quarantena de professors i de professores de "l'Equip ICE STEAM, el motor del canvi" i una representació d'estudiants van assistir a una sessió formativa a les oficines centrals del Parc Científic, enmarcada en la formació "Actualització didàctica en recursos STEAM". Van veure l'exposició Ciència en Femení, els Laboratoris TIC i les presentacions dels projectes Technovation i WomenTechMakers de Google.