Del 14 al 29 de novembre se celebrarà a Catalunya la 25a Setmana de la Ciència
Durant la Setmana de la Ciència es portaran a terme tot un munt d’activitats de disseminació científica arreu del nostre territori. Jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics… tot un ventall de possibilitats al teu abast en una edició assenyalada en què fem 25 anys disseminant la ciència i la tecnologia. La 25a Setmana de la Ciència tindrà també altres temes centrals d’idèntica rellevància, com són, d’una banda, l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO, i de l’altra, el centenari del naixement de diferents persones que han estat referents als respectius camps de coneixement. Són el filòleg i lingüista Antoni Maria Badia i Margarit; el químic Enric Casassas i Simó; la química anglesa, Rosalind Franklin, clau en el descobriment de l’ADN; i l’escriptor i bioquímic Isaac Asimov. El meteoròleg, astrònom i sismòleg Eduard Fontserè i Riba s’afegeix als homenatjats per l’SC’20 pel 150è aniversari del seu naixement. |
Pots decarregar-te el cartell clicant aquí: Descàrrega
---------------------------
Curs 2020 - 2021
Un total de deu nens i nenes, nois i noies, quatre de primària i sis de secundària de sis centres educatius de les comarques de Lleida, es van endur el passat 11 de febrer -Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència- els premis del VII Concurs de relats breus: “Me’n contes un de ciència?”, que organitza l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat de Lleida en el marc de les activitats de la 25ª Setmana de la Ciència.
L’entrega de premis es va realitzar a les 11:00h en format virtual. Aquest concurs té l’objectiu de fer palesa la importància de l’ús de l’expressió escrita en totes les àrees del currículum i especialment en l’àmbit científic. En la present edició, van optar als premis 72 relats, dels quals 25 eren en català, 37 en castellà i 10 en aranès.
Tots els relats van tractar al voltant de les temàtiques proposades: La situació excepcional viscuda amb motiu de la pandèmia de la COVID-19, la seva evolució global i l’estat de la recerca sobre el coronavirus SARS-cOv-2; l’Any Internacional de la Sanitat Vegetal de la UNESCO i el centenari del naixement de la química anglesa, Rosalind Franklin, clau en el descobriment de l’ADN.
Relació de premis i relats:
- 1r premi català secundària: Nuria Majà Plensa (INS Ciutat de Balaguer) per El jardí de l'avi.
- 2n premi català secundària: Oriol Pujol Mercè (INS Ciutat de Balaguer) per Les meves memòries del coronavirus.
- 1r premi català primària: Alba Baiges Viu (Col·legi Episcopal Lleida) per El gnom blau que va acabar amb el coronavirus.
- 2n premi català primària: Agnès Serra Chacón (Col·legi Episcopal Lleida) per El coronavirus manaire que no permet a les fades canviar d'estació.
- 1r premi castellà secundària: Andrea Budau (FE FEDAC Lleida) per Baradwys.
- 2n premi castellà secundària: Santiago Mor Gimeno (Institució Lleida – Espai Terraferma) per Cuaderno de bitácora de un virus.
- 1r premi castellà primària: Óscar Hernández Nogales (Col·legi Episcopal Lleida) per El coronavirus poderoso que intenta dominar el mundo.
- 2n premi castellà primària: Arnau Carreras Sans (E. Manuel Ortiz de Juneda) per De viaje a Canadá.
- 1r premi occità secundària: Laia Barrau Ruz (INS Aran) per Rosalind Franklin: Ua istòria entà condar.
- 2n premi occità secundària: Júlia Urruzola Tous (INS Aran) per Ua importanta decisión.
A les persones guanyadores del primer premi se’ls ha lliurat una motxilla amb material de la botiga de la UdL per valor de 100 euros i, a les guanyadores del segon premi, per valor de 50 euros. A més, els centres educatius han rebut un lot de llibres de temàtica relacionada amb la ciència i les dones científiques.
Àlbum de fotografies del lliurament de premis
Vídeo de l'acte del lliurament de premis: