XVI Jornada Lleimat "El paper de les mates en la moguda STEAM"

abacus-1866497_1920
Informació de l'esdeveniment
Inici:

XVI Jornada Lleimat "El paper de les mates en la moguda STEAM"

Com cada curs, l'Equip ICE Lleimat de matemàtiques organitza una jornada d'un matí de dissabte, el 9 de febrer, adreçat a tot el professorat interessat en l'ensenyament i aplicació de les matemàtiques, tant en els nivells obligatoris com postobligatoris de l'ensenyament.

La intenció de la jornada és reflexionar tots junts i aprendre noves metodologies i enfocaments per a treballar les matemàtiques amb els/les nostres alumnes.

8.45h

Lliurament de documentació

9.00h

Benvinguda a la jornada

9.15h

Les STEAM sobre la taula

Taula debat amb Olga Fuertes, Jaume Giné, Irene Mayoral i Alba Carrasco

10.00h

Quan fem fotografia matemàtica, estem fent STEAM?

Xerrada-taller amb  Santi Vilches i Maite Górriz

11.30h

Esmorzar

12.00h

Presentació d’activitats:

Lleida la nostra ciutat

Irene Mayoral, Mònica Cardona

Quadrats màgics reversibles

Joan Folguera

13.00h

De camí cap el C2EM 2020. Com ens impliquem?

Activitat participativa per a l’impuls del C2EM amb Carles Folguera i Alba Carrasco

13.45h

Cloenda

Objectius de la jornada:

  • Aproximar les matemàtiques a les STEAM.
  • Contribuir a la formació i a l’intercanvi d’experiències entre el professorat.
  • Presentar pràctiques d’aula.

Ponents i el contingut de la Jornada:

  • Taula de debat: Les STEAM sobre la taula

Ponents

Olga Fuertes, llicenciada en Ciències Químiques. Ambaixadora STEAM de Lleida i formadora STEAM del Departament d’Educació. Actualment, professora de Física i Química de l’Institut Maria Rúbies de Lleida on fa la tasca de coordinadora de Batxillerat. Sots coordinadora de Selectivitat de la matèria de Química a Lleida. També ha publicat un llibre sobre pràctiques de Ciències Experimentals “101 experiencias de ciencias”.

Jaume Giné Mesa, Catedràtic d'Universitat (UdL) en Matemàtica Aplicada. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Central de Barcelona, especialitat Física Teòrica, Doctor en Ciències Matemàtiques per la UPC. Professor Associat la UPC i professor en diferents nivells fins a l'actual a la UdL. Professor Agregat d'Institut i Professor d'Escola de Mestratge Industrial. Autor de més de 190 articles en revistes indexades de SCI, llibres, capítols de llibres i de diverses contribucions a congressos, conferències i reunions científiques nacionals i internacionals.

Irene Mayoral, mestra d’educació infantil i primària i llicenciada en pedagogia. Actualment és mestra i orientadora de cicle mitjà a l’Escola Maristes Montserrat de Lleida, membre de Lleimat des de la seva creació.

Alba Carrasco, llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona. Exerceix de professora a l’Institut La Mitjana de Lleida. i és membre de l’equip ICE Lleimat. Actualment és la coordinadora de l’equip ICE de Didàctica de les Matemàtiques,  la presidenta de Lleimat, la coordinadora del tallers “Anem x+ mates” i la formadora del Departament d’Educació en Currículum i Avaluació Competencial en l’àmbit de Matemàtiques a Lleida.

Resum:

-Un debat que enriquirà la nostra mirada STEAM.
-Què tenen en comú les actuacions STEAM que s’estan realitzant a les nostres terres?
-Hi ha matisos que diferencien aquestes actuacions segons a quin públic van dirigides?
-De ben segur que compartint idees el nostre punt de mira serà més complet.

  • Xerrada-taller: "Quan fem fotografia matemàtica, este fent STEAM?"

Ponents:

Santi Viches és catedràtic de matemàtiques a l’Institut Vilamajor, i la Maite Górriz és Inspectora d’Educació a Catalunya Central

Matemàtics i actualment formadors del Departament d’Educació en Currículum i Avaluació Competencial en l’àmbit de Matemàtiques. Membres del grup de fotografia matemàtica d’ABEAM en el que portem 20 anys organitzant el concurs i plantejat activitats creatives a l’aula de matemàtiques a partir de la fotografia. Hem participat en diverses jornades i congressos com a ponents sobre diferents temes relacionats amb la didàctica matemàtica i la seva vessant interdisciplinar. Autors de diversos articles sobre fotografia matemàtica en revistes especialitzades, com ara Suma, Nou Biaix i Notícies. Autors del llibre «John Napier, la semilla del cálculo y la computación» RBA i del capítol «Maths adds upp» del llibre «Interdisciplinary Mathematics Education» de l’editorial Springer on es presenten activitats matemàtiques dins de la metodologia STEAM.

Resum:

La societat del segle XXI requereix una nova manera d’ensenyar i aprendre les matemàtiques, un manera en la que la creativitat sigui el motor de l’aprenentatge competencial. La fotografia matemàtica és una finestra que obre la matemàtica a la realitat i permet plantejar activitats transversals i creatives en un context global. Aquest tipus d’activitat encaixen perfectament amb la metodologia STEAM en la que la matemàtica traspassa fronteres i no sols és el suport dels àmbits cientificotècnics i artístics sinó també de qualsevol altre àmbit.

  • Presentació d'activitat: "Lleida, la nostra ciutat"

Ponents:

Irene Mayoral

Mònica Cardona, llicenciada en Matemàtiques per la Universitat de Barcelona i doctora per la Universitat de Lleida en el programa d’Enginyeria. Actualment professora de matemàtiques a l’Institut la Mitjana de Lleida, membre de l’equip ICE Lleimat i membre coordinador del Comitè Organitzador del proper Congrés Català d’Educació Matemàtica C2EM 2020.

Resum: “

Lleida, la nostra ciutat, des d’una mirada STEAM: Itineraris, natura, oci, la Seu Vella, ... Tots, nens i nenes de primària i secundària, tenen molt a dir.”

  • Presentació d'activitat: "Quadrat màgic reversible"

Ponent:

Joan Folguera, llicenciat en Matemàtiques per la Universitat Autònoma de Barcelona. Catedràtic de matemàtiques a l'Institut Gili i Gaya de Lleida i membre de l'equip ICE de didàctica de les Matemàtiques, secretari de Lleimat i membre del MMACA. Ha participat en nombroses jornades i activitats de formació i promoció de l'ensenyament de les matemàtiques. També forma part de l'equip que porta a terme l'activitat "Anem x + mates" a Lleida.

Resum:

"Es mostrarà als assistents un quadrat màgic reversible, explicant què  vol dir amb un exemple. Després, cada assistent en construirà un de diferent a tothom seguint unes pautes determinades, s'utilitza el concepte de simetries, també s'utilitza el moviment del salt de cavall.

S'ha portat a l'aula amb resultats molt favorables”

  • Activitat participativa per a l’impuls del C2EM: “De camí cap el C2EM 2020. Com ens impliquem?

Ponents:

Alba Carrasco

Carles Folguera, enginyer Agrònom per la Universitat de Lleida. Actualment exerceix de professor de matemàtiques a l’Institut Alfons Costafreda de Tàrrega. És membre de l’equip ICE de Didàctica de les Matemàtiques i de la junta de Lleimat. Col·labora amb l’Anem x + mates a Lleida amb el seu taller: Jocs amb cartes i calculadora

 Resum

El passat Congrés Català d’Educació Matemàtica, al juliol del 2016, es va tancar amb l’elaboració consensuada de 14 conclusions que a la vegada marcaven les pautes per a unes futures línies d’impuls (http://c2em.feemcat.org/). Aquest és el punt de partida per  a una tasca assumida per un conjunt de docents, i plantejada en els següents termes de declaració d’intencions:

amb la progressiva implantació i ampliació d’un treball en xarxa, i en l’itinerari estructurat i coherent aportat per les conclusions del C2EM, es vol i es pot donar impuls a les iniciatives i experiències existents, amb la finalitat de que aquestes en generin progressivament de noves, i que aquest impuls sigui el màxim eficient i perdurable.

 

Escrit Resum Jornada Lleimat 2019

 Materials de la jornada


Àlbum de fotos

Cartell de la Jornada


Jornada 2018

 

Agenda