VIII Jornades d'Història

avellanes
Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Monestir de les avellanes
Inici:
Finalització:

Des d'avui mateix, ja estan obertes les inscripcions per apuntar-vos a les VIII Jornades d'Història, organitzades pel Grup de Recerca Consolidat en Estudis Medievals "ESPAI, PODER i CULTURA", per l'Associació d'Amics del Monestir de les Avellanes, el Col·legi Maristes i la Universitat de Lleida. Aquest any el la jornada porta per títol "La creació de la memòria monàstica medieval al llarg dels segles".

El 10 d’octubre d’aquest any farà 300 anys que va néixer Jaume Caresmar, premonstratès, abat del Monestir de Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes, i historiador. 

Aquestes Jornades pretenen oferir una amplia mirada a diferents maneres de crear i mantenir una memòria monàstica medieval, basada en un passat real o imaginat, des de la pròpia edat mitjana fins als nostres dies. Al llarg dels segles, generacions d’historiadors, antiquaris, arqueòlegs i artistes han anat creant i recreant la memòria dels monestirs medievals a través de la seva documentació i les seves cròniques, la seva litúrgia, i el seu patrimoni artístic i arquitectònic. Mirarem, mitjançant 9 ponències impartides per conferenciants internacionals -historiadors, historiadors de l’art i de la música, bibliotecaris  arxivers i un monjo cistercenc- diversos punts de vista sobre un tema que segueix tan rellevant ara com als dies de Jaume Caresmar fa 300 anys.

Com en anteriors edicions d’aquestes Jornades, les conferències i els debats estaran complementats per una visita guiada, enguany dedicada a conèixer la història del monestir de Santa Maria de Vallverd, el VI Sopar Medieval amb el qual experimentarem la memòria monàstica medieval a través de la gastronomia i finalment el tradicional concert al claustre. Aquestes activitats pretenen aproximar a un públic més ampli la història de l’Església i la religiositat, un tema que segueix sent rellevant i actual.

Les Jornades d’Història del Monestir de les Avellanes estan adreçades a tothom que hi estigui interessatCom a espai de difusió de la recerca i del coneixement, són d’especial interès per a: Investigadors, estudiants, professors d’ensenyament secundari, especialistes en ciències religioses, gestors culturals i del patrimoni, guies turístics, gestors de la informació, estudiants d’aules d’extensió universitàries, erudits i estudiosos d’història local, etc.. Totes aquells qui tingueu interès en conèixer la historia dels monestirs i de l’Església i la religiositat.

Podeu consultar tota la informació al seu lloc web o consulta el programa en aquest enllaç.

Un cop acabat, es poden veure algunes imatges de la Jornada clicant aquí