Campus Jove

Informació de l'esdeveniment
Lloc:
Edificis de Cappont i ETSEA
Organitza:
ICE UdL
Inici:
Finalització:

El Campus Jove Itinera ha iniciat aquest dilluns 25 de juny les seves activitats formativesdirigides a estudiants de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Superior. El professorat de la Universitat, juntament amb els de Secundària, ofereix diverses propostes d'aprenentatge innovadores i altament engrescadores a espais i materials cedits per la Universitat, a Cappont i l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Agrària.

 

Al llarg de tres setmanes es realitzen activitats formatives per experts que formen part del món universitari de tots els àmbits, tant científics i tecnòlegs com literats i historiadors. L'objectiu d'aquest nou projecte és el d'engrescar mitjançant propostes d'aprenentatge innovadores perquè ara que han acabat les classes lectives del curs, puguin continuar descobrint nous interessos. Per això, es convida els estudiants a participar en els àmbits de recerca de la universitat, a través d'activitats molt pràctiques i amenes, d'entre molts camps del coneixement.

 

Hi ha un total de tretze cursos, la primera setmana se'n realitzen sis, la segona cinc i l'última dos cursos. Les temàtiques de les classes són variades, s'imparteixen classes de psicologia, biologia, tecnologia, informàtica, cinema, literatura, cultura, història, videojocs i veterinària, entre d'altres. Els cursos que han tingut més èxit són els científics i tecnològics: "Tastem l'energia", "Modelat, disseny i impressió 3D", "Sentim-nos forenses: introducció a la dissecció veterinària". 

El nombre d'inscrits puja fins als 200 alumnes de 3r i 4t d'ESO, Batxillerat i Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS), que provenen de Lleida, Balaguer, Les Borges Blanques, Torrefarrera, Mollerussa, Granadella, Fraga, Tàrrega i Guissona.


 

 

 

"Como nos comunicamos? El Universo de la lengua, el cine y la literatura", amb la Dra Rosa Mateu

Es va introduir als alumnes en els mecanismes del món de la comunicació, promovent la reflexió des de diferents perspectives lingüístiques en l’ús de la llengua en situacions quotidianes; des del punt de vista icònic i visual, el llenguatge cinematogràfic i la cultura del setè art, fins a la retòrica.

 "Remou Dades i resol problemes", amb el Dr Josep Lluís Lérida

En una societat digital on les professions són cada cop més tecnològiques, els alumnes d'aquest curs han après de manera pràctica la creació d'estructures algorítmiques bàsiques, orientades al maneig de dades, realització de càlculs i representació de resultats, utilitzant una eina de càlcul matemàtic líder en el mercat.

   

 "Detecció de gens endògens i transgens al genoma de l'arròs" amb la Dra Teresa Capell

Amb totes les feines fetes durant el taller, els alumnes han entrat en pràctica amb totes les tasques que s’han de dur a terme en un laboratori de recerca agroalimentari i biomèdic, familiaritzant-se amb l’equipament bàsic i l’organigrama de tots els tècnics que hi intervenen. Dedicant-se a l’aïllament del ADN genòmic de l’arròs, extracció, quantificació, digestió, separació... tècniques d’hibridació, a fi de revelar la membrana dels gens endògens i transgens introduïts.

"Plantes del món i món de les plantes", amb el Dr Joan Antoni Conesa

Es basa en conèixer els objectius i la manera de treballar en un jardí botànic, les col·leccions de planes, herbaris i banc de germoplasma.

Reconeixent d’altra banda els diversos biomes i paisatges vegetals i les seves adaptacions a l’ambient de l’arborètum. Aprenen, també, el nom de les plantes utilitzant les claus dicotòmiques. Per acabar, aprendre com treballa un jardiner, sembrar, plantar i esqueixar.

 

"Piensa, siente y actua: El poder de la psicologia", amb el Dr Eduardo Blanco

Els alumnes han conegut de molt a prop la Psicologia. En aquest curs també han conegut el cervell, les seves parts i una mica el seu funcionament. Els alumnes també han tingut el plaer de gaudir l'aula multisensorial Snoezelen

     Les pauses saludables de mig matí

L'organització d'aquest Campus també compta amb el benestar dels alumnes tot incloent una pausa saludable a mig matí per a poder fer estiraments i exercicis amb l'ajuda d'un o d'una fisioterapeuta.

La iniciativa de les "pauses saludables" és un servei gratuït que ofereix l'Àrea de Promoció de la Salut de la Universitat de Lleida. Són sessions del tot recomnables per millorar el rendiment i l'atenció cognitiva.

   

      

"Sentim-nos forenses. Introducció a la dissecció veterinària" amb el Dr Pere-Miquel Parés

Els nois i noies d'aquest curs s'han vestit de veterinaris i han practicat la dissecció de conills, gavines, animals exòtics i diferents mamífers, i han adquirit vocabulari anatòmic, han après a reconèixer el gènere dels animals, la dentició i els faneros.

"Investigar és tan apassionant com cuinar", amb la Dra Paquita Sanvicén

 Els alumnes d'aquest curs, s'han posat el kid d'investigadors: les ulleres de mirar, el cap de pensar, la llibreta, el llapis i la motxilla de la metodologia. Tots junts han buscat la recepta per fer una bona investigació, pas a pas i amb tots els ingredients.

   
       

"Història i cultura dels Videojocs. D'Oxo al Fornite" amb la Dra Antonieta Jarne Mòdol 

Es tracta de l’aproximació històrica al tema, començant pels orígens dels videojocs i les primeres videoconsoles, continuant amb el naixement de les màquines i salons recreatius, els videojocs i els primers ordinadors, les consoles personals i portàtils amb els primers gràfics en 3D, i, acabant parlant sobre l’era d’internet, noves formes de comunicació i la Realitat Virtual.

"Modelat, disseny i impressió 3D" amb el Dr Fernando Guirado Fernández

 Conèixer les característiques, la tecnologia i el funcionament dels programes de disseny 3D i d’impressores 3D, de tal manera que s’aprengui a traslladar el món real a un entorn de representació gràfica, veient els usos en l’àmbit industrial.

Per la realització del taller es va fer com a projecte una maqueta de múltiples components que van dissenyar els alumnes.

   
                 

"Tastem l'energia" amb el Dr Eduard Gregorio López

Els alumnes han descobert com arriba l'electricitat a casa, com es pot cuinar o dutxar-se amb l'energia del sol i el funcionament d'un aire condicionat. També han manipulat amb un motor elèctric i un transformador elèctric tot aprenent el què són. 

"Com escollim la nostra professió?" amb la Dra Elena Cardeñosa López

Es tracta de veure la relació entre gènere, educació i les seves implicacions en desigualtat de gènere en determinats àmbits educatius i sectors d’ocupació. Analitzant i reflexionant sobre la pròpia trajectòria acadèmica i la futura presa de decisions tant acadèmiques com professionals.

   
                

"Introducció a la llengua i cultura xinesa" amb Judit Ibós Santiveri

Té com a objectiu mostrar als alumnes aspectes bàsics de la llengua xinesa i el seu funcionament, mitjançant la llengua i cultura xineses, començant per identificar els països i les diferents llengües utilitzades en aquest territori, aprenen el bàsic de la llengua, tant fonètica com cal·ligrafia, començant pels números, dies, mesos...

"Introducció a la metodologia científica" amb el Dr Jaume March Llanes

 Contactar per primer cop amb la ciència, mitjançant hipòtesis, cerques documentals, experiments, estadístiques i registres observacionals, per tal d’arribar al raonament científic i l’aplicació del mètode científic.


 

 

 

Valoracions