Taller "Reinterpretant el sentit de la família. De l'obediència a la llibertat." - Dra. Dolors Monturiol

A la família directa i, per extensió, a la comunitat, la societat i la cultura en la que la criatura es desenvolupa, li correspon fer aquesta feina de tutela. En funció de les creences compartides que el grup d’acollida preveu i projecta sobre cada individu, aquest construeix la seva identitat...

Lliurament de Premis del Concurs de Relats curts

La Universitat de Lleida (UdL) ha premiat dotze escolars de Lleida, Balaguer, Juneda, Alguaire, Les Borges Blanques, Bossòst i Vielha en el marc del 4t Concurs de relats curts Me'n contes un de ciència?. Els guardonats són 9 nenes i 3 nens, de primària i secundària, que rebran material educatiu per a ells i els seus centres. L'activitat s'engloba en la 22a Setmana de la Ciència, de la qual la UdL n'és membre col·laborador, a través dels Vicerectorats de Recerca i d'Estudiants.

Treball en xarxa per a una educació personalitzada

Aquest estudi posa en valor el treball en xarxa en l’acció educativa, reflexionant al voltant de la realitat social i educativa per tal de millorar-la i situant aquest treball en xarxa com un dels aspectes clau de l'educació personalitzada.

Jornada 'R' de Recerca

Aquest any, l'11a Jornada R de Recerca ha reunit uns 700 estudiants de 13 centres educatius al campus de Cappont. Els treballs presentats són els millors de cada centre i les exposicions s'han seguit amb gran interès.

3ª Trobada Pedagògica Sense Embuts

El 27 de gener es va celebrar la 3ª Trobada Pedagògica que organitza l'ICE i Sense Embuts. Daniel Gabarró va encapçalar la jornada per treballar i debatre sobre temes relacionats amb l'educació dels infants i adolescents. L'objectiu era respondre preguntes "incòmodes" a casa o a l'aula, i defensar el fet que es pot parlar de tot i a qualsevol edat però és evident que cal adaptar el contingut de la resposta i tenir molta cura en l'estratègia de comunicació emprada. Així ja no caldrà respondre mai més: Quan siguis gran ja ho entendràs!

III Jornada Batxibac

El passat 24 de gener es va celebrar una trobada amb alumnes de 4t i Batxillerat interessats en la parla francesa i la seva cultura. Hi van haver diversos tallers, dos anaven relacionats amb la música, un altre tractava sobre conèixer el Camerun, també es va organitzar un "Scape Game" i per últim es va teatralitzar un conte de fades. La jornada es va finalitzar amb l'obra de teatre "Sous la Ploie" protagonitzada per alumnes del Col·legi Episcopal.

Xerrada "Programar sense programar"

Carles Mateu, professor d'informàtica a la EPS i investigador de la UdL, va fer una xerrada-taller sobre robòtica. És especialista en temes de comunicacions. seguretat, programació, BigData, Intel·ligència Artificial i en la optimització energètica. Va parlar sobre per què programar, la importància de saber STEM, el llenguatge Python, RaspberryPi i Minecraft, entre d’altres.

XV edició Jornada Lleimat

El dissabte 20 de gener L’ICE de la Universitat de Lleida va organitzar uns tallers per demostrar la utilitat de les matemàtiques en el dia a dia. Uns 100 professors de Secundària van poder gaudir de recursos i estratègies didàctiques de les matemàtiques per a ensenyar-los de la manera més agradable, despertant l'interès en els alumnes.

Materials didàctics en anglès per a la FP

S'han publicat materials en anglès per a diferents especialitats de Formació Professional. Hi ha un total de quatre unitats, sobre relacions familiars, els inicis del motor en el sistema Diesel, "Orofacial exploration" i sobre la sensibilitat als antibiòtics.

Passió per la muntanya

El 20 de desembre a la Sala de Juntes del Rectorat es va organitzar una conferència sobre "Per què ens agraden les muntanyes?". Rafael López Monné va ser l'encarregat de parlar sobre la muntanya, però des de la perspectiva com a paisatge social.

3er Concurso de Relatos Cortos

El Departament de Filologia Clàssica, Francesa i Hispànica convoquen un concurs dirigit a estudiants de la Facultat de Lletres, de secundària i batxillerat. Enguany es compleix el 75è aniversari de la mort de Miguel Hernández, i per homenatjar al poeta d'Orihuela, es convoca aquest concurs de literatura, de tema lliure.

Taller: Glups! Houston, tenemos una clase de lengua

El dimecres 20 de desembre a la Sala de Juntes del Rectorat, l'equip ICE de Llengua i Literatura Castellanes segueix oferint activitats de formació que estan obertes a tothom. Ángel Gallego (UAB) i Germán Cánovas (EIS, Sant Cugat del Vallès) van fer un taller amb l’objectiu d’oferir eines al professorat per atansar les classes de llengua als estudiants i per facilitar-los l'aprenentatge de la llengua castellana.

Premi Batec al Projecte GEP-dual

La Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social de la Universitat de Lleida, juntament amb l'Institut de Ciències de l'Educació (ICE) de la UdL, ha estat la guanyadora del 18e Premi Batec de la Paeria de Lleida a la recerca i la innovació educativa, pel seu programa ‘Mestres que formen mestres'.

Workshop internacional. L’Escola Rural en la Formació de Mestres: reptes i complicitats

L’1 de desembre el Grup Interuniversitari de l’Escola Rural (GIER) amb l’organització d’aquesta jornada es qüestiona sobre com la Universitat i el Departament d’Ensenyament, des de missions diferents, comparteixen reptes orientats a la formació inicial dels futurs mestres. Les escoles rurals a Catalunya evidencien l’arrelament i el compromís de la nostra educació amb el territori.

22ª Setmana de la Ciència: Tallers també per a docents Trastuss

Un projecte sostenible de Katakrak que ofereix als professors una experiència mitjançant recursos reciclats per a compartir espais de creació. Es va encomanar la passió per crear jocs i artefactes nous a partir de materials i objectes en desús. Trastuss permet ampliar coneixements relacionats amb l'actitud creativa, el treball en equip o l'apoderament individual, aprofundint en el reconeixement i l’augment d'habilitats personals.

Experiències i eines didàctiques de programació i robòtica a l'ensenyament secundari

Boris Llona va fer una conferència juntament amb el seu company Josep Perna des de Glasgow. Es va parlar sobre la formació al voltant de la robòtica amb arduino i informàtica en l’ensenyament, de programació, d’aplicacions, coneixements, societat, raonament lògic, pensament computacional i altres.

22ª Setmana de la Ciència: Tallers amb Solaç

El 27 de novembre es va fer un taller sobre la construcció d’un vaixell a partir de material reciclat. Relacionant tema turisme (transport) i sostenibilitat. Es tracta d'una base de porex que es pot trobar en qualsevol embalatge i les peces per construir els detalls del vaixell estan compostes per taps de plàstic, taps de suro, tubs... enganxades amb cola blanca.

22ª Setmana de la Ciència: Tallers amb Trastuss

Un projecte sostenible de Katakrak que ofereix una experiència mitjançant recursos reciclats per a compartir espais de creació. Es va encomanar la passió per crear jocs i artefactes nous a partir de materials i objectes en desús. Trastuss permet ampliar coneixements relacionats amb l'actitud creativa, el treball en equip o l'apoderament individual, aprofundint en el reconeixement i l’augment d'habilitats personals.

22ª Setmana de la Ciència: activitat "Una oportunitat sostenible"

Juan Francisco de la Fuente i Mercè Linares (iCompetia), van fer una xerrada sobre com obrir un espai de reflexió sobre els riscos i oportunitats que generen aquests escenaris a nivell d'ocupabilitat en l'àmbit del lleure i el turisme. Així doncs, veure com promoure nous models de negoci que proporcionin experiències úniques, memorables i sostenibles que aportin valor a tots els grups d'interès.

Jornada Eduhack

La iniciativa del programa mSchools es va celebrar al Saló Víctor Siurana de la Universitat de Lleida. Es va aconseguir connectar, inspirar i oferir les eines als directors i docents per a dissenyar nous models d’ensenyament i aprenentatge incorporant la tecnologia digital. Tot un èxit!

Commemoració del dia Internacional dels Drets de la Infància

El dia 20 de novembre es va fer una trobada amb els alumnes de primària a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social. El Grau d’Educació Primària van fer classes a alumnes de 5è, 4rt i 2n de les Escoles Frederic Godàs, Maristes Montserrat i del Col·legi el Carme. Finalment, els infants van fer un avió de paper amb el que havien après durant la jornada.

22ª Setmana de la Ciència: Headmouse, el Virtualkeyboard i l’Assistent Personal Robòtic (APR) per millorar l’autonomia individual

El 16 de novembre, Eduard Clotet i Dani Martínez del Departament d’Informàtica i Enginyeria Industrial (INSPIRES) van fer una demostració de com funciona el Headmouse, el Virtualkeyboard i l’APR que van crear. El seu Headmouse es pot descarregar gratuitament online, s'ha aconseguit més de 500.000 descarregues en tot el món.

22ª Setmana de la Ciència: Xerrada sobre el turisme sostenible

Mateo Aventín, estudiant d'Educació Social i Dret a la UdL, va emprendre un projecte sostenible amb altres estudiants de la casa a Tailàndia. Una experiència molt enriquidora i motivadora per alumnes curiosos i amb ganes d'ajudar als altres.

22ª Setmana de la Ciència: Sostenibilitat energètica en edificis

El dia 13 de novembre es va fer un taller sobre els conceptes de la sostenibilitat, el canvi climàtic i el funcionament del sector de la construcció sostenible a l'Edifici Grea, adreçada als alumnes de Batxillerat. També es van fer experiments mitjançant la càmera termogràfica per veure quins eren els materials que afavorien a la conservació energètica.