capsalera_butlleti

Celebració de la II Trobada pedagògica "Sense Embuts"

Informació de l'esdeveniment
Inici:
senseembuts

El passat dissabte 4 de febrer va tenir lloc a l’Auditori del Centre de Cultures de Cappont la II Trobada Pedagògica “Sense Embuts”. Aquest segon any la jornada es va desenvolupar sota el títol “Com aconseguir que l'espai on treballem sigui un lloc segur. Aprenem a gestionar els conflictes”. El matí va començar amb la conferència d’en Daniel Gabarró, amb el mateix títol que la jornada, que va omplir gairebé tot l’auditori. En la seva conferència en Daniel va parlar de la necessitat de fer de les escoles i els instituts uns centres segurs, on els infants i els joves puguin expressar-se tal i com són, sense por a ser jutjats per la seva manera d’entendre el món. Aquesta és una condició indispensable no només per aprendre sinó també per ensenyar. Per això, els centres educatius també han de ser segurs per als professionals de l’educació. En Daniel ens va aportar als assistents a la jornada recursos i estratègies per provocar un canvi d’actitud en la realitat de l’aula. Una realitat que de vegades és molt dura i que poques persones coneixen, només els seus protagonistes: els infants i els mestres.

En aquest enllaç podeu veure la resta de fotografies que es va fer durant el matí.

Per tal de posar en pràctica tots els coneixements adquirits, després de la conferència van tenir lloc una sèrie de tallers simultanis: Ser per fer: L’aula com a mirall; Mestres de saviesa; La funció de les teràpies artístiques en el treball introspectiu; La comunicació: Peça clau per evitar i resoldre conflictes; L’humor, necessari per la gestió dels conflictes.  

Amb una valoració molt positiva per part de tots els assistents, la trobada va comptar amb més de 200 persones vincualdes a l’ensenyament.

"Me'n contes un de ciència?", els premiats

Informació de l'esdeveniment
Inici:
concursciencia

El concurs de relats curts que des de fa tres anys convoca l'ICE-UdL i el vicerectorat d'Estudiantat amb motiu de la celebració de la Setmana de la Ciència, ja té guanyadors. El Saló Víctor Siurana va acollir el lliurament dels premis de "Me'n contes un de ciència?" que, per primer cop, ha inclòs una categoria en llengua castellana i una en occitana, a més de la de llengua catalana. Aquesta categoria és la que més originals ha rebut, gairebé una norantena, seguida dels més de 50 alumnes que han participat en la de castellà. Quant a l'aranès, s'han presentat al certamen una vintena d'estudiants de primària i de secundària.

En aquest enllaç pots consultar les fotografies que es van realitzar durant l'acte d'entrega de premis.

First Lego League a la UdL

Informació de l'esdeveniment
Inici:
legoleague

La competició de Robòtica First Lego League es va celebrar el dissabte 25 de febrer a la Universitat de Lleida, al Campus de Cappont, amb un rècord històric de participació.

En aquest enllaç pots veure la notícia sencera.

Segueix actiu el Procés Participatiu de FP

Informació de l'esdeveniment
Inici:

Segueix actiu el procés participatiu sobre expectatives de formació per tal que tots els instituts que imparteixen Cicles de Formació Professional puguin fer demandes específiques de formació. Hi ha temps fins el 15 de març de 2017. De moment, més de 20 professors i professores han respost al qüestionari, i la valoració és molt positiva.

Fes la teva aportació aquí.

Projecte Itinera 2017

Informació de l'esdeveniment
Inici:
97c96d3a-d782-45aa-9b15-d03b0e9f9876

A principis de març es posarà en marxa l'Itinera, un projecte que acull alumnat de batxillerat que comença el seu treball de recerca i està orientat a unir esforços entre la Universitat de Lleida i els centres de secundària.

El programa Itinera pretén proporcionar a l’alumnat de batxillerat amb inquietuds i necessitat d’adquirir nous coneixements, recursos i eines per a orientar i facilitar l’elaboració del seu treball de recerca.

L'equip ICE "Cafès ApS" organitza una xerrada amb Roser Batlle

Informació de l'esdeveniment
Inici:
roserbatlle

 

El passat dimecres 8 de març, Roser Batlle va venir a la Universitat de Lleida en el marc d'una jornada organitzada per l'Equip ICE "Cafès ApS".

Aquesta xerrada ha estat organitzada per l'equip ICE "Cafès ApS" i neix d'una necessitat concreta. El professorat que forma part de l'equip ICE sovint es troba amb dificultats a l'hora d'aplicar projectes d'Aprenentatge Servei als seus centres i demanen l'orientació d'una persona experta. Tota innovació educativa suposa un canvi, i els canvis pateixen resistències, tots sabem que no és fàcil canviar les coses en educació, però també sabem que cal fer-ho per millorar-la. I aquest és el missatge que la Roser va transmetre als assistents a la xerrada: els projectes d'ApS poden ser fàcils, n'hi ha de molt petits i de més grans, de més senzills i de més complicats, però tots són efectius. Perquè l'ApS no és només una bona metodologia, representa una filosofia educativa i suposa una estratègia de desenvolupament comunitari.

Des de l'ICE us volem donar les gràcies a tots per assistir a la xerrada de la Roser Batlle i us animem a participar en l'equip ICE que coordina la professora Deli Miró, perquè viatjant junts s'arriba més lluny. 

Podeu tornar a gaudir de la xerrada en aquest enllaç.

Les equacions d’Einstein: la geometria i la física de l’Univers

Informació de l'esdeveniment
Inici:

Curs que es basa en la revisió dels conceptes de la geometria Riemanniana i una presentació de les equacions de camp d'Einstein.

En aquest enllaç podeu consultar tota la informació sobre el curs i inscriure-us.

Primera edició de la Jornada TACArt

Informació de l'esdeveniment
Inici:
4782b83d-3d95-4687-9120-4fd2f0d0f02f

El dia 18 de març, es celebrarà la primera edició de la Jornada TACArt, dedicada a l’intercanvi d’experiències d’educació artística: visual i plàstica, música i dansa, amb l’ús de tecnologia dins el món educatiu. Aquesta trobada està especialment adreçada a mestres de primària, professorat de secundària i ensenyaments artístics, però també està oberta a altres professionals interessats en la temàtica.

Visiteu aquí el seu web.

Primer Edcamp a Lleida

Informació de l'esdeveniment
Inici:
edcamp3

El dissabte 25 de març, es va celebrar a l’INS Joan Oró, la primera edició Edcamp a Lleida, promoguda per un grup de professors i professores de les Terres de Lleida i emparada per la Fundació Jaume Bofill.

S’hi van reunir una quarantena de professors de Primària i Secundària, per debatre alguns dels temes educatius que estan més d’actualitat en els centres. En una dinàmica de diferents col·loquis simultanis es van tractar aspectes com la gamificació a l’aula, el treball per projectes, l’avaluació com un canvi de perspectiva, la creativitat i la motivació, entre moltes altres qüestions col·laterals…

En contrast amb un matí fred i plujós, l’ambient de treball va ser intens i seriós, amb aportacions molt aplaudides per la resta de participants. Ningú era expert dels temes que s’hi tractaven, però cadascú va aportar allò millor que tenia per compartir.


Ens els minuts finals, va surar a l’aire la necessitat de convocar noves edicions Edcamp en el futur, per la necessitat de compartir els nous reptes que es van plantejant en el món educatiu, i per la necessitat d’obrir nous camins d’innovació i de transformació del model de pràctica dels nostres centres.

La comunicació família-escola, una qüestió de voluntat i temps, per Anna Ramis

foto5
Informació de l'esdeveniment
Inici:

L’ICE manté una estreta col·laboració amb l’editorial EUMO de Vic. Com sabeu, aquesta editorial publica obres referents per al professorat en temes actuals d’educació. I per això, presenta les seves novetats editorials a la Universitat de Lleida en col·aboració també amb el Servei de Publicacions de la UdL. Fruit d’aquesta bona entesa podem escoltar a Lleida els autors i autores de llibres dirigits principalment a la comunitats educativa, professionals capdavanters en diversos temes. Un dels temes que més preocupa a les escoles és la comunicació família-escola. Les comunitats educatives teixeixen xarxes de relacions humanes molt complexes que es basen principalment en la confiança.

L’Anna Ramis, mare, mestra i pedagoga, ens va presentar el passat 23 de març el seu llibre Famílies i mestres, entendre’ns per educar. A més, ens va explicar què vol dir confiar i com de fràgil és fer-ho. La confiança es basa en una actitud activa i es reforça amb les experiències positives, que cal celebrar-les. L’ambient va ser en tot moment molt agradable. Les persones assistents, famílies, mestres i estudiants, van poder parlar amb l’autora i comentar-li el seus dubtes.

Més de 1700 persones al Mercat de la Tecnologia 2017

La tecnologia i l’educació, el tema de l’edició d’enguany

Informació de l'esdeveniment
Inici:
IMG_0774

El passat dimecres, 10 de maig, va tenir lloc a la Universitat de Lleida la 14a edició del Mercat de Tecnologia. Durant tot el matí van tenir lloc activitats, xerrades i tallers, així com la presentació de diferents projectes i maquetes d’alumnes de secundària.

El Mercat de Tecnologia és la més gran exposició de treballs tecnològics d’alumnat de secundària. És una exposició de treballs i projectes de Tecnologia i Ciència aplicada realitzats i presentats per alumnat d’ESO i Batxillerat de diversos centres educatius de la demarcació de Lleida. Ofereix a l’alumnat la possibilitat de mostrar les seves creacions tecnològiques als seus companys i companyes i a tothom que vulgui veure-ho. És una magnífica oportunitat per conèixer la UdL i l’ambient universitari que es respira al Campus de Cappont.

Aquest any, el Mercat de Tecnologia ha tingut la tecnologia i l’educació com a tema transversal i fil conductor. Al llarg de tota la jornada es van realitzar diferents activitats rellevants presentant la relació entre aquests dos temes. La jornada va començar a les 9 hores, amb la inauguració del mercat i una petita presentació dels projectes a exposar dels alumnes. Aquesta 14a edició s’han presentat 75 projectes, de 16 centres diferents de tota Catalunya, com ara Lleida, Pont de Suert, Manresa o La Seu d’Urgell, entre d’altres. 210 alumnes expositors que se sumen als gairebé 1500 alumnes inscrits en els tallers. Un gran èxit de participació que demostra, un any més, la importància del Mercat de Tecnologia.

Un any més, s'han omplert amb èxit tots els tallers que s'han organitzat per fer del Mercat de Tecnologia. La músca, la policia científica, la criptografia, l'Univers o la dona són alguns dels temes protagonistes en els tallers. Com ja és costum al Mercat de Tecnologia, aquest any s'ha comptat amb la presència del conegut divulgador científic Marc Boada, presentador del programa Què, qui, com?. A més, tot de demostracions i exposicions d'alumnes de secundària han omplert les diferents facultats del Campus de Cappont, despertant la curiositat de tots els assitents.

Aquest any, i com a principal novetat, el Mercat de Tecnologia va engegar un concurs d’Instagram per tots aquells aficionats a les xarxes socials. Les fotografies es van penjar a la xarxa social Instagram amb l’etiqueta #MdT_UdL. El concurs va comptar amb un guanyador, el Roman Tretyak, de l'Institut Torre Vicens.

Per tal d’escalfar motors, i com a prèvia del gran esdeveniment que és el Mercat de Tecnologia, des de l’organització s’ha promogut un seguit d’activitats durant el mes d’abril i principis de maig per anar fent boca. Un exemple és el Cicle de Conferències “Tecnologia i educació: Joc d’aliances”, on diferents experts han dut a terme xerrades i conferències sobre el tema d’aquest any. El 17 de maig tindrà lloc l’última xerrada d’aquest cicle, a càrrec de Francesc Alamon, sobre l’estratègia comunicativa als centres educatius. A més, els dies 4 i 5 d’abril es van realitzar uns mini mercats de Tecnologia a Tremp i a La Seu d’Urgell. En aquest enllaç podeu llegir la notícia del nostre portal web.

 En aquest enllaç podeu veure totes les fotografies que es van realitzar durant el matí, amb totes les presentacions dels diferents instituts, els seus projectes i alguns dels tallers que es van realitzar.

En aquest enllaç podeu llegir la notícia que ha publicat l'Escola Politècnica Superior.

Per a més informació, podeu visitar el web del Mercat de Tecnologia.